PLANOWANIE ŚLUBU PODCZAS PANDEMII COVID-19
Zadzwoń już dziś po bezpłatną konsultację +48 791 587 571

Wejdź z nami w nowe życie

Czy w okresie pandemii można zorganizować wesele lub inne duże imprezy? Jakie zabezpieczenia stosują agencje eventowe, aby przygotować bezpieczne wesela, konferencje i pikniki? Ile osób może uczestniczyć w weselu? Jak maksymalnie zmniejszyć ryzyko zarażenia COVID-19 podczas dużej imprezy?

Firmy i osoby prywatne zastanawiają się dziś czy organizacja wesel, uroczystości rodzinnych, imprez firmowych, pikników czy koncertów jest dziś w ogóle możliwa. Nasza agencja zajmuje się kompleksową organizacją wesel – również podczas pandemii. Dostosowaliśmy nasze działania do obowiązujących zaleceń naszego rządu, dzięki czemu możemy rekomendować organizowanie wesel jako możliwe i bezpieczne do realizacji. Pamiętajcie, że to co najważniejsze w tym dniu to to, byście mogli skupić się na sobie i waszych gościach. Resztę pozostawcie w naszych rękach.

Jak zorganizować bezpieczne wesele w czasie pandemii?

Jako agencja dbamy by zasady wprowadzone 29 maja 2020 Rozporządzeniem Rady Ministrów zostały przestrzegane i odpowiednio wprowadzone na każdym weselu które organizujemy. Poniżej wymieniamy najważniejsze zasady organizacji wesela w czasie pandemii COVID-19.

  • Ogranicz liczbę gości zgodnie z aktualnymi przepisami – na dzień 3.06.2020 maksymalna liczba uczestników imprezy to 150 osób. Uczestnicy wesela nie muszą nosić obowiązkowych maseczek.
  • Poinformuj gości i obsługę, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie, izolacji,
  • Ogranicz spotkania i narady wewnętrzne poprzedzające imprezę
  • Postaraj się, aby przy stoliku siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego
  • Zapewnij płyn dezynfekcyjny w sali jadalnianej i przy toaletach.
  • Dostosuj liczbę kelnerów do liczby gości; 1 kelner na nie więcej niż 15 osób. Każdy stół powinien być obsługiwany przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski.

Organizacja wesela ślubu podczas pandemii

Organizacja wesela w domu weselnym – o co zadbać w pomieszczeniach w związku z COVID-19?

  • Należy umieścić przy wejściu do obiektu, w widocznym miejscu, informacji dotyczącej konieczności dezynfekcji rąk przy każdorazowym wejściu do obiektu.
  • Konieczne jest zapewnienie pracownikom, gościom oraz innym osobom z zewnątrz środków do dezynfekcji (płyny dezynfekcyjne).
  • Warto umieścić w różnych częściach obiektu, w widocznych miejscach – informacji, że rekomenduje się zachowanie bezpiecznej odległości od rozmówcy (minimum 2 metry) i częste mycie rąk.
  • Instrukcje dotyczące mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki powinny zostać wywieszone we wszystkich pomieszczeniach sanitarno-higienicznych. Dodatkowo przy dozownikach z płynem do dezynfekcji należy umieścić instrukcje dezynfekcji rąk.
  • Szatnia powinna być zorganizowana, w miarę możliwości w ten sposób, aby odzież wierzchnia poszczególnych gości nie stykała się (np. można ją zawieszać na co drugim wieszaku).
  • Rekomendowane jest wyłączenie z użycia suszarek nadmuchowych. W to miejsce lepiej zapewnić w toaletach jednorazowe ręczniki papierowe.

Usługa gastronomiczna powinna być zorganizowana zgodnie z zaleceniami poniżej:

  • Obowiązkowa dezynfekcja rąk przez weselników przy wejściu na teren lokalu.
  • Udostępnienie dozowników z płynem do dezynfekcji rąk dla gości w obszarze sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet.
  • Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić minimum 2 metry, zaś 1 metr w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 metra (ponad blat stolika).
  • Należy przestrzegać zasady, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku, w  celu zwiększenia bezpieczeństwa i dystansu między gośćmi proponowana jest redukcja osób przy stole o 20% względem standardowego usadzenia;  zalecane jest usadzanie gości po obu stronach stołu tak, aby goście nie siedzieli vis a vis siebie.
  • Przestrzenie samoobsługowe (bary sałatkowe, stoliki z ciastami, tzw. „wiejskie stoły”, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów, bufety, stoły wiejskie, bary, bary kawowe, chłodnie z lodami, stoły z tzw. live cooking (gotowanie na żywo) możliwe do organizacji pod warunkiem wyznaczenia osoby do obsługi tych miejsc.
  • Zapobieganie tworzeniu się kolejek lub, jeżeli to niemożliwe, zapewnienie zachowania bezpiecznej odległości między osobami w kolejce np. za pomocą oznaczeń na podłodze.
  • Zapewnienie odpowiedniej wentylacji zgodnie z wytycznymi dotyczącymi wentylacji restauracji, zarówno pod względem liczby wymian powietrza na godzinę, jak i ilości powietrza zewnętrznego doprowadzonego na godzinę.
  • Dopilnowanie, aby filtry do klimatyzacji były regularnie czyszczone zgodnie z instrukcjami producenta.
  • Jeżeli klimatyzowane powietrze jest używane do wentylacji – minimalizacja recyrkulacji, na ile to możliwe.
  • Rekomenduje się jak najczęstsze wietrzenie pomieszczeń.
  • Zwiększenie częstotliwości (rekomendowane co godzinę) czyszczenia i dezynfekcji powierzchni wspólnych, takich jak: toalety, poręcze, klamki, włączniki światła, uchwyty, poręcze krzeseł, podłogi, blaty.

W ostatnich miesiącach zrealizowaliśmy kilka zleceń organizacji wesel. Za każdym razem państwo młodzi, ich rodziny i przyjaciele byli bardzo zadowoleni i szczęśliwi. Dlatego zachęcamy do spełniania Waszych marzeń i do organizacji niezapomnianego wesela. Z chęcią Was w tym wesprzemy.

Pod tym linkiem można obejrzeć naszą galerię ślubną.

Zapraszamy do współpracy.

Organizacja wesela podczas pandemii Warszawa
Zadzwoń już dziś po bezpłatną konsultację 791 587 571
Masz pytania?

Skontaktuj się z nami

Kontakt
Dużo się działo

Zobacz naszą galerię

Galeria